Asasinarea prefectului Manciu

Asasinarea prefectului Manciu

La sfîrşitul luni octombrie 1924 – Corneliu Zelea Codreanu – îmbrăcat în albul lui costum naţional cu broderii, la asasinat el însuşi pe prefectul Manciu [pag.79]. El a aşteptat pînă la achitarea lui Moţa – Ion Moţa – cel care l-a împuşcat pe studentul care, pe cît se pare, se infiltrasă în rîndurile lor, denunţîndu-i apoi poliţiei [pag.77 şi 79].
De ce?
Se considera că Partidul Liberal – membri lui – era (erau) vinovat (vinovaţi) de a fi redactat sau aprobat dispoziţiile referitoare la populaţia evreiască din Constituţia din anul 1923.
Din cauză că prefectul Manciu a ordonat ca poliţia în primăvara anului 1924 – să-l aresteze pe Codreanu şi pe alţi cincizeci de studenţi care intenţionase să organizeze o tabără de muncă în împrejurimile Iaşului şi pe care i-a torturat şi ciomăgit fără să ţină cont că printre ei se aflau fiii unor familii bine situate din oraş [pag.78 şi 79].

[vezi Istoria Gărzii de Fier 1919÷1941 – Mistica ultranaţionalismului, FRANCISCO VEIGA, Editura Humanitas, Bucureşti, 1993, tradusă de Marian Ştefănescu]

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Francisco Veiga și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s