Despre expresia „Şi-a găsit Bacăul”

Despre expresia „Şi-a găsit Bacăul”

Gheorghe Flechtenmacher, locotenent de ulani la Galaţi, are o neînţelegere cu colonelul Cuza, din care cauză – se vede că alesul i-a purtat ranchiună – imediat după unirea principatelor, e pedepsit cu mutarea lîngă graniţă, la Bacău, unde i se dă funcţia de Poliţmaistru. Şade acolo, uitat, pînă în 1863, cînd are loc un incident între un supus austriac şi un dorobanţ, cu care ocazie soldatul este lovit. Ne aflăm sub regimul Capitulaţiunilor, cînd supuşii străini, chiar pentru delicte mici, erau judecaţi de consulii respectivi. Dar spiritul de ostaş al ultanului, care continuă să poarte uniforma, se revoltă şi, fără să pregete un minut dă ordin să i se aducă cel ce lovise dorobanţul, şi-l pune „la butuc”.
Bineînţeles, consulul austriac însărcinează pe secretarul său să protesteze. Întrucît termenii întrebuinţaţi de acesta i se par poliţmaistrului necuviincioşi, înfuriat, ofiţerul porunceşte să fie băgat şi acesta în pivniţă, la butuc, lîngă supusul pe care sărise să-l scape.
Furia consulului nu cunoaşte margini. Roşu de mînie, cînd află isprava, se prezintă personal la Poliţie, unde, arogant, bate cu pumnul în masă şi gesticulează.
– La butuc şi cu el! Strigă neîndurat, reprezentantul prestigiosului Principatelor Unite – şi consulul e luat pe sus de oamenii stăpînirii, ca să facă tovărăşie, în bezna beciului, conaţionalilor săi năbădăioşi – pînă cînd, în urma intervenţiei la Înalta Dregătorie, a celorlanţi consuli, actul arbitrar încetează.
Bineînţeles că întîmplarea a avut răsunet în toate judeţele, majoritatea locuitorilor aprobînd atitudinea mîndră a lui Flechtenmacher ; oficialitatea fiind însă, îngrijorată de urmările incidentului.
Şi-a găsit neamţul Bacăul, era reflecţia generală, zicătoare care a rămas pînă în ziua de azi, cu diferenţa că „neamţul” dispărînd, cînd românul vrea să arate că cineva a fost pus la locul lui zice acum scurt: Şi-a găsit Bacău.

[vezi România Mare nr.706 / 23.01.2004, pag.9, – în articolul „Cine a compus muzica la «Hora Unirii»? – articol scris de Radu D.Rosetti, care se găseşte în volumul «Vechituri», Editura Adevărul, 1936”]

P.S.
Despre această expresie „Şi-a găsit Bacăul” vezi şi Dicţionar de „Expresii româneşti”, Stelian Dumistrăcel, Editura Insitutul Europen, 1997, pag.23÷25 şi pag.128

Reclame
Acest articol a fost publicat în noutăţi și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s