Despre strămoşi noştri

Despre strămoşi noştri

I
Pînă la naţionalizarea principalelor mijloace de producţie (1948) în ţara noastră cetăţenii străini aveau dreptul să înfiinţeze societăţi economice, să exploateze fără limită bogăţiile ţării noastre. Un singur drept cu caracter economic nu aveau stăini: să cumpere pămînt.
Această interdicţie este justificată numai prin ura pe care autohtoni au purtat-o tuturor ocupanţiilor, începînd cu romanii.

II
Pînă prin sec.XVII-lea a existat interdicţia căsătoriei româncelor cu străini, încălcarea ei atrăgea o serie de sancţiuni. Astfel o lege din anul 1767 stabilea izgonirea din ţară a celor vinovaţi, confiscarea averii şi privarea de drepturi politice şi civile, atît pentru ei cît şi pentru copiii lor.
Această prevedere este unică în legislaţia popoarelor, avînd ca bază de plecare interdicţia căsătoriei femeilor dace cu elemente străine încă din perioada stăpîniri romane în Dacia.

III
Admiterea căsătoriei unui bărbat de condiţie mijlocie cu două sau trei femei. Conducătorii aveau dreptul la un număr nelimitat. Acest obicei era atît de înrădăcinat încît nici religia creştină nu l-a putut îndepărta decît foarte greu. El este menţionat şi într-o lege din 1543 în Ţara Făgăraşului, an în care este interzis.
Acest obicei al pămîntului, unic în lume pînă la apariţia haremurilor turceşti îşi are sorgintea tot în epoca ocupaţiei romane cînd – pentru o perioadă – s-a produs o reducere numerică a bărbaţilor, ca urmare a războaielor romano-dacice, a capturării şi strămutării unor daci – ca sclavi – în Italia.

[vezi Impactul Romei asupra Daciei, Paul Lazăr Tonciulescu, Editura Miracol, Bucureşti, 1997, pag.155÷156]

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în istorie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s