Prima femeie doctor în drept din întreaga lume

Prima femeie doctor în drept din întreaga lume

„Cea dintîi şcoală superioară din lume care a dat acces studentelor la cursurile sale a fost Facultatea de drept din Paris. Aceasta s-a petrecut în anul 1884 şi prima studentă înscrisă a fost o româncă-Sarmiza Bîlcescu. Ea face parte din prima echipă de bacalaureate ale României şi a urmat la Paris două facultăţi-literele şi dreptul.

Revista pariziană L’Illustration,  redînd examenul de doctorat în drept al Sarmizei, scria în vara anului1890: «O tînără venită din România a reuşit să dobîndească, pentru prima dată în analele universitare, cea mai înaltă distincţie a Facultăţii de drept din Paris». Aşadar, în acel an , Sarmiza Bîlcescu era prima femeie doctor în drept din întreaga lume. Baroul de Ilfov o primeşte în rîndurile sale în anul 1891.“

[vezi Iscusinţa minţii, Valentin Rădulescu, Editura Militară, Bucureşti, 1986, pag.100]

Primul proces al primei avocate din lume, o româncă

„Puţini ştiu probabil care a fost primul proces al acestei avocate deschizătoare de drumuri în emanciparea femeii. Toate au însă un început.

El a fost făcut de procesul obscur al unui ucenic ce fusese tocmit de către proprietarul unui atelier.

Învoiala fusese ca în primul an băiatul să primească 100 de lei, precum şi un costum de haine, făcînd în acest timp şi pe ajutorul în gospodăria patronului.

Între timp, ucenicul s-a îmbolnăvit, iar proprietarul a angajat temporar pe altul, cu o leafă mai mică.

Cînd s-a însănătoşit, proprietarul n-a mai vrut să-l primească la atelier, învoindu-se definitiv cu celălalt.

Drept plată pentru timpul cît fusese sănătos şi muncise 7 luni pe muchie, proprietarul l-a «răsplătit» cu 20 de lei şi cu costumul de haine pe care proprietarul susţinea că l-a plătit cu 150 de lei, fără să prezinte însă vreun act doveditor.

Socotind că băiatul a fost nedreptăţit, părinţii lui l-au dat în judecată pe proprietar, în acest scop alegînd un avocat nu prea scump – tocmai pe tînăra femeie – avocat, recent intrată în barou – Sarmiza Bîlcescu.“

[vezi Iscusinţa minţii, Valentin Rădulescu, Editura Militară, Bucureşti, 1986, pag.100÷101]

Cum a decurs procesul?

„După cum s-a arătat, pentru cele 7 luni lucrate, proprietarul atelierului a plătit ucenicului costumul de haine promis, plus 20 de lei, bani în mînă, socotind că atît i se cuvine.

Avocata Sarmiza Bîlcescu a prezentat tribunalului o altă variantă.

−Sînteţi convins – l-a întrebat ea pe proprietar – că socoteala a fost corect făcută?

−Fireşte – a răspuns acesta. Am socotit drepturile ucenicului pînă la ultimul bănuţ şi le-am plătit în întregime. Nici el şi nici eu nu sîntem în pagubă!

−Susţineţi că aţi plătit pe costum 150 de lei?

−Exact, acesta a fost preţul costumului!

Tocmai aici s-a dovedit priceperea avocatei de a prezenta calculele necesare susţinerii cauzei. Ea a arătat că din moment ce pe 7 luni ucenicului i s-au plătit toate drepturile – fără ca nici proprietatul să nu păgubească nici un leu, acesta a primit valoarea întregului costum plus 20 de lei. Înseamnă că dacă ucenicul ar fi lucrat şi celelalte 5 luni, urma să mai primească 80 de lei, ceea ce înseamnă 16 lei pe lună. Într-un cuvînt, învoiala a fost ca băiatul să primească 16 lei pe lună care constituie bani şi părţi, să spunem, din valoarea costumului.

Pornind de la 16 lei pe lună, în 12 luni, drepturile cuvenite băiatului însumau 192 de lei. Din aceşti 192 de lei, potrivit învoielii făcute, 100 de lei reprezintă leafa. Deci, rezultă limpede că valoarea costumului a fost de 92 de lei. Dar întrucît proprietarul susţine că valoarea constumului este de 150 de lei, nu rămîne altceva de făcut decît să mai plătească diferenţa de 92 de lei pînă la această sumă.

În concluzie, proprietarul atelierului a fost obligat să mai plătească ucenicului încă 58 de lei.

Ei ce spuneţi?“

[vezi Iscusinţa minţii, Valentin Rădulescu, Editura Militară, Bucureşti, 1986, pag.210÷211]

Reclame
Acest articol a fost publicat în matematica, noutăţi și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s